Онлайн курс
BEZZAHAR
Време е да се погрижим за нашето здраве и фигура с творчество и наслада

#ffc000

Добре дошли в първия готварски курс BEZzahar от Вътрешен Баланс!

Можете да ни изпращате въпроси на лично съобщение или пък да ги обсъждате с всички участници в обучението на общия ни чат в Telegram. За да се присъедините към чата моля, последвайте този линк.

Гответе, гощавайте близки и приятели, снимайте и споделяйте вашите снимки и резултати в чата и социалните мрежи, имате шанс да спечелите участие в следващия ни готварския курс

КАКВО НИ Е НЕОБХОДИМО
🔹Блендер
🔹Тенджера, Чаши, купи
🔹Фурна, котлон, хладилник, фризер
🔹Форма за тарт
🔹Бъркалка за яйца, лъжички

продукти от лидл

ингридиенти от други
1 Ли
Чиа Пудинг
Време за приготвяне: 10 минути
Това ястие е идеално за сутрешна закуска или хапване през деня

Богато е на протеини, омега 3 и 6, желязо, магнезий и калций

ПРОДУКТИ за 2 порции
🔹1 чаша (240 мл) бадемово или кокосово мляко
🔹1/4 чаша (60 мл) семена от чиа
🔹1-2 суп. лъжици подсластител: кленов сироп, агаве мед
🔹ванилия (по желане)

Начин на Приготвяне:

1. Поставете всички съставки в буркан или чаша, покрийте, разклатете и охладете за 2 часа или за една нощ.


2. Гарнирайте по желание с ягодови и други плодове, плодове, гранола или добавете към дъното на смути.

Бонус: ЧИА-ПУДИНГ С ЛИМОНеН КРЕМ
Продукти:
🔹Кората на голям лимон⠀
🔹Сока на 2 големи лимона ⠀
🔹1,5 чаша* кокосово млако с висок процент масленост ⠀
🔹¼ чаша* воды (не е задължително) ⠀
🔹3 с.л. подсладител ⠀
🔹Щипка сол ⠀
🔹¼ ч.л. куркума⠀
🔹3-6 с.л. семема от чиа

*1 чаша=240 мл

🍓Начин на приготвяне:

1.Смесете заедно лимоновата кора, лимоновия сок, кокосовото мляко, вода, подсладител, сол и куркума. Добавете чиа и разбъркайте добре.

2. Подсладете на вкус , ако желаете добавете още кора и лимонов сок.

3. Изсипете в чаши за сервиране и приберете в хладилника за една нощ.

кокосови Бонбони
Време за приготвяне: 20 минути
Искате да направите бъзр десерт без да го печете само от хранительни съставки, тогава подговите следващи съставки и започваме!
Съставки:
1. Хомогенна текстура.

👍🏼Консистенция на млечен шейк;


👎🏼Консистенция на салата, смесена с вода.

Ако имате ръчен пасатор, ще се наложи да се потите малко по-дълго!



2. Ниска температура.

Хладният (не ледено студен) коктейл има по-добър вкус на 100%. Как го правя аз:


👉🏼Почиствам банани и авокадо-замразявам на порции- добавям в Смути за прохлада и кремообразна текстура.
👉🏼Добавям замразени горски плодове.

👉🏼Замразявам листни зеленчуци или купувам замразен спанак.

Храната, която е твърде студена, е вредна за храносмилането, никога не пийте ледено студени напитки.



3. Подслаждане

Мед, сироп от земна ябълка, кленов сироп. Фурми или пекмез от фурми.

И също така моят LIFE HACK е замразяването на ДИНЯ. Най-доброто смути на света е от диня (както е на снимката).

Ако е много сладъко - лимонов сок.


4. Орехово мляко.
Ползвам кокосово мляко или сметана.


5. Максимум 4 съставки.
2-3 плода + зеленина+ подсластител + кокосово мляко (бадемово).
За да е още по-полезно вашето Смути, може да добавите :

•Спирулина
•Соев лецитин
•Комбуча (чаена гъба)
•Веган протеин
•Мака
•Органична ванилия
•Гъба рейши
•Пшенични кълнове на прах

Начин на Приготвяне:

1. Поставете всички съставки в чашата на блендера, затворете, пасирайте и охладете за 2 часа или за една нощ.
2. Украсете по желание с плодове, горски плодове, гранола .
брауни без глютен

Перфектна закуска и вкусен десерт, който се съчетава чудесно с първите две рецепти. За първи път опитах гранола на Бали. След завръщането си в Тайланд прекарах 2 дни в опити да получа моята перфектна рецепта, която стана хит в продажбите на моето кафе.

съставки:
Овесени ядки 4 чаши
Кокосово масло 0.5 чаши
Кленов сироп 0.5 чаши
Ванилия 1 ч.л
Канела 2 с л
Сол 0.5 ч. л
200-300 г бадеми, сурово кашу, стафиди

Начин на Приготвяне:

1.Загрейте фурната до 160 градуса отгоре и отдолу, без вентилатор;
2.Смесете сухите съставки в купа и ги разбъркайте;
3.Добавете течните съставки и добре разбъркайте;
4.Изсипете всичко върху тава, покрита с хартия за печене, на тънък слой (не повече от 1,5см). Поставете будилника на 9 минути и когато той звънне, отваряйте печката и разбърквайте с лъжица гранолата. След 35-40минути, когато овесените ядки станат златисти, извадете тавата от фурната. Гранолата ви е готова. Можете да сервирате в чаша на слоеве с кисело мляко, отгоре декорирайте с ягоди или банани

Веган вариант - сервиране с чиа пудинг!

Съхранявайте в хладилник в плътно затворен съд

яблоков пай без глютен

Моят дом е там, където мога да направя сладолед. Ако напусна дома си за повече от седмица, взимам със себе си блендер. Отивам в Бали или Гърция, блендерът е с мен, защото здравословният сладолед има по-добър вкус от всеки друг сладолед, даже от италианския джелато! Има различни начини, знам поне 3. Ще споделя с вас

съставки:
Кокосова сметана
Замразени малини
Замразен банан
Подсластител: мед, сироп от агава, кленов сироп, топинамбур (сироп от земна ябълка)
Кокосова захар
Кокосова сметана суха
Ванилия

студен метод:

Барове Баунти
За любителите на кокосовите продукти и плажа. Все още помня онази реклама от детството ми за бара Баунти и райския плаж... Сега райското удоволствие ми е достъпно, но във версия, полезна за фигурата.
Съставки
🔸Кокосови люспи– 60 гр
🔸Сироп от земна ябълка (или друг сироп) – 50 гр
🔸Кокосова сметана (масленост 17-23%, нуждаем се от плътната , утаена част) – 120 гр
🔸Екстракт ванилия – 1 ч.л.
🔸Шоколад натурален/млечен – 200 гр

начин на Приготвяне:

🔹Смесете в купата сиропа от земна ябълка, сметаната и ванилията, замесете тесто и го сложете в правоъгълна форма с дебелина 1см

🔹Поставете във фризера, докато се втвърди напълно


🔹Нарежете пласта на ленти (барове) с топъл нож и поставете във фризера за още 20 минути


🔹Разтопете шоколада. Облейте един по един всеки бар с шоколад. За това е удобно да използвате вилица


🔹Поставете пръчките върху пергамент и оставете, докато шоколадът се втвърди.

Шоколадов тарт
Шоколаднов тарт със слой от горски плодове и шоколадов пласт. В основата му е шоколадовия ганаш. Можете да пропуснете слоя с горски плодове , но го имайте предвид за вашите експерименти у дома
Съставки за основата
▪️1,5 чаша* овесени ядки
▪️1/2 чаша* бадеми
▪️5 с.л. кокосово масло
▪️2 с.л. кленов сиропа
▪️2 с.л. какао на прах

съставки за шоколадовия слой

▪️1 кутия (450 мл) кокосово мляко с висока масленост
▪️280 гр тъмен шоколад
▪️1/4 чаша* кленов сироп
▪️2 с.л. кокосово масл (разтопено)

Съставки за слоя от горски плодове

▪️3 чаши* прески или замразени горски плодове
▪️1 чаша* вода
▪️1/4 чаша* кленов сироп
▪️1 ч.л. агар-агара (желатин)
*1 чаша=240 мл

начин на Приготвяне:

▶️Включете фурната на 180 градуса. Намажете с кокосово масло кръгла форма за печене с диаметър 23-сантиметра и я оставете настрана.
▶️За основата смесете овесените ядки и бадемите в блендер. Смелете до плоучаване на гладка смес и добавете какаото, кленовия сироп и кокосовото масло. Смелете всичко добре.
▶️Поставете полученото тесто в намаслената форма като оформите сместа по стените и дъното на формата за тарт.
▶️Изпечете тестото за около 10-15 минути.
▶️За слоя от горски плодове, загрейте плодовете, водата и кленовия сироп в малка тенджера. Варете, докато плодовете омекнат. Пюрирайте с пасатор и поставете тенджерата отново на котлона. Добавете агар-агар и при непрекъснато бъркане, гответе 5 минути.
▶️Оставете плодовата смес да престои около 5 мин , след което я изсипете внимателно във формата-върху блата на тарта. Приберете в хладилника за 10 минути.
▶️За шоколадовия слой: Загрейте кокосовото мляко, кокосовото масло и кленовия сироп в малка тенджела на средна температура и разбъркайте. Добавете шоколада. Разбъркайте, докато шоколадът се разтопи.
▶️Изсипете шоколадовия слой върху плодовия слой и охладете за 2-3 часа.
▶️Украсете по ваше желание със шоколадов чипс и пресни плодове.Съхранявайте тарта в хладилник до една седмица.