Ден 6
Четене: 7 минути

Каошики и мантра


Баба Нам Кевалам

Сигурно вече сте забелязали, че универсалната мантра Баба Нам Кевалам (Baba Nam Kevalam) се използва в аудиозаписите за каошики. Време е да разберем как е свързана с танца и какво означава.

Каошики не е просто упражнение за тялото, което ви помага да се чувствате по-добре и по-енергични. Това е на първо място психо-духовна практика на йога с нейното дълбоко значение.

Танцът е предназначен да насърчава развитието и усъвършенстването на човека на физическо, умствено и духовно ниво.


Смята се, че танцът йога- каошики и заедно с него мантрата Баба Нам Кевалам е измислен (въпреки че би било по-правилно да се каже създаден) от индийския гуру Шри Шри Анандамурти в средата на миналия век. Следователно танцът и мантрата вървят ръка за ръка, като постоянно се подкрепят взаимно. По правило, при танца мантрата помага да се поддържа ритъмът. И така, с развитието на йогическите знания и увеличаването на броя на практикуващите, мантрата също мигрира към аудиозаписите за каошики.

Какво е мантра и как ще помогне в танца?

В йога има важен принцип - това, за което мислим, е това, което ставаме. Това означава, че умът ни е тясно свързан с всичко, което възприемаме, усещаме и правим. Например, когато гледаме вдъхновяващ филм, това вдъхновение се отразява и на нас и ние може да бъдем мотивирани, т.е. засяга ума. Същото е и с негативни прояви: постоянният престой сред псуващи хора запушва ума.

Мантра е специален звук, именно нейният звук прави ума свободен, лек и отворен.
Самата дума "мантра" се състои от два корена: ман (което означава "ум") и тра - "разширяване" или "освобождение".

По правило мантрата се използва по време на интровертни практики, например в медитация, за да проумее фината духовна реалност, да работи със собствения си ум и да се концентрира върху важни и благоприятни мисли.

Всички мантри са написани на санскрит и носят различни значения и идеи. Можем да кажем, че мантрите по правило съдържат идеята за цялостното развитие на човек и неговото благополучие във всички сфери на живота, за неговата хармония със света около него.

"Баба Нам Кевалам" е една от многото съществуващи мантри, тя е универсална и се използва не само за медитация, но и за практикуване на каошики, освен това често се използва за пеене, особено с акцент върху значението и звука на срички.

Изричането на тази мантра на глас или на ум не е задължителна част от танца каошики, но несъмнено носи полза, защото фокусира ума върху положителната идея за развитие и благополучието. Това добавя нови усещания към практиката.

Какво означава тази мантра?

БАБА - най-обичаната, най-скъпата, най-близката. Всичко това е вградено в концепцията за „висше съзнание". Също така, с думата Баба, учениците от различни духовни традиции наричат своя духовен учител.
НАМ- име, проява. Когато човек извика името на нещо или извика някого по име, той насочва вниманието си към този обект.
КЕВАЛАМ - само.

Така че, буквално, мантрата може да бъде преведена като „Само името на най-обичаните". И по-разбираемо общо значение: „Висшето съзнание е всичко, което е". Всичко, което виждам, чувам, вдишвам, мисля или докосвам, всъщност е променена, по-груба форма на висше съзнание или по-висша любов. Тази идея за абсолютна позитивност, която се съдържа в мантрата, ви позволява да изпитате вкуса на фината духовна реалност.

Ако не разбирате напълно термина „висше съзнание" и значението на мантрата, можете да използвате нейната по-проста и емоционална интерпретация: най-висшата любов е всичко, което съществува; върховна радост е всичко, което го има и т.н. Такива стойности са интересни, защото ни помагат да проникнем по-дълбоко в смисъла и значението на думите. Например „света е всичко, което е". Опитайте се да си представите какво може да означава това. Как се чувстваш в покой? Една наслада, радост, свобода или тишина?


Струва си да се каже, че разбирането на мантрата с интелект е невъзможно и е безсмислено. Мантра е точно това, което е важно да чувствате. За да направите това, трябва да проникнете в звука на мантрата по време на практика, потапяйки се в това състояние, представяйки си го.

Какво означава „върховната любов е всичко това"? Как се разбира: вие и всичко около вас е любовта и нейните прояви?

Комбинацията от мантра (да я изпееш или да я изразиш на глас, в шепот или вътре в себе си) с танц каошики разкрива нови граници на практиката, задълбочава я и я изпълва с нови усещания.

Но да повтаряте мантрата по време на следващата практика или не, е избор за всеки. Ще кажем само, че повторението на универсалната мантра носи със себе си капка специална чиста духовна сила, която изпълва както вашата практика, така и вашия ум, правейки я способна на повече. По този начин всяко взаимодействие с мантрата на Баба Нам Кевалам насочва умовете ни към вълна от саморазвитие и благополучие във всичко.
Каошики умерено темпо
Каошики средно темпо
Винаги сте добре дошли свободно да споделяте този материал на вашата страница във Фейсбук с копчето по-долу. Така можете да помогнете поне на един човек, както и на нашия проект да се развива и да достигне до повече хора.
Задачи за днес
1
Танцувайте каошики
Танцувайте каошики планираното време, като си отброявате сами ритъма, или използвайте видеото (кликнете върху фразата, подчертана в цвят).
2
Опитайте се да усетите значението на мантрата и нейното въздействие върху практиката.
Ако желаете, можете да започнете да изричате мантрата по време на практика: можете да го направите на глас или на ум или да си помогнете с аудио или видео. Важно е да се опитате да разберете и усетите идеята, вградена в мантрата.
3

Имате ли въпроси? Пишете ни в общ чат
Влизане в общия чат чрез този линк
Оценете този материал
Нищо полезно
Не е лесно да разбирам и да прилагам
Доста полезно
Гениално!Много ви благодаря